המטריקס של ACT
המטריקס של אקט הוא כלי המבוסס על הפילוסופיה ההתנהגותית והתיאוריה העומדת בבסיס ACT, אך מציע אלטרנטיבה למשושה הגמישות (Hexaflex). המטריקס הוא מעין כלי דרכו אנחנו עושים סדר בחוויה שלנו, הוא מאפשר לנו להגיע להמשגה התנהגותית מדויקת באופן מהיר ובשיתוף המטופלים שלנו. המטריקס מאפשר לנו חקירה משותפת של התנהגות ואנליזה פונקציונלית שלה, במטרה להרחיב את הרפרטואר ההתנהגותי של האדם ולאפשר לו לפעול מתוך חופש בחירה רחב יותר. הוא יכול לשמש אותנו בכל שלב בטיפול, החל מהמפגש הראשון ועד לסיום הטיפול, הן כבסיס לעבודה משותפת עם המטופלים שלנו והן כבסיס להמשגה ולחשיבה על הטיפול ועל מטרותיו.
בשנים האחרונות אני עובד הרבה עם הכלי הזה, שהוא בעיניי יעיל מאד לעבודה בקליניקה, הן לצורך המשגה וקביעת תוכנית ומטרות התערבות, והן ככלי טיפולי שמייצר תנועה ושינוי. לאנשי המקצוע שבינינו, ניתן ללמוד אותו לעומק בקורס שנמצא כאן באתר שלי.
עושים סדר בחוויה – שימוש במטריקס
במהלך מלחמת חרבות ברזל, ערכתי מספר מפגשים במסגרת החברה לבריאות הנפש בקהילה שבהסתדרות הרפואית בישראל. מטרת המפגשים הללו היתה העלאת החוסן ושיפור הרוגע בתוך ימים קשים של אתגרים ואי ודאות. ניסינו להנגיש לקהל הרחב, לציבור, חשיבה אקטית, בתקווה שמספר רב יחסית של אנשים יוכלו להפיק תועלת מעבודה המכוונת לקהל הרחב ובבסיסה שיפור החוסן.
באחד המפגשים, הצגתי את הכלי של המטריקס, והזמנתי את המשתתפים לתת דוגמאות ולייצר מעין דיאגרמה משותפת לתמונת המצב של המשתתפים בזמן זה של קושי ואי ודאות. קראנו למפגש – עושים סדר בחוויה, והרעיון היה לקחת את המטריקס ובאמצעותו לעשות באופן מהיר יחסית, איזה שהוא סדר בתוך חוויה של חוסר וודאות.
המטריקס הוא למעשה טבלה בת 4 תאים, שבכל אחד מהם אנחנו שואלים שאלה מעט שונה, ובכך, “עושים סדר בחוויה”. אנחנו שואלים קודם כל – מי ומה חשוב לנו? כלומר, כל דבר העונה להגדרה של מי ושל מה (בני אדם, בעלי חיים, רעיונות, חפצים, ערכים) ואנחנו מעריכים כחשוב עבורנו. כעת, אנחנו שואלים, מה מופיע בפנים ועלול לעמוד בדרכנו להתקרב למי ולמה שחשוב לנו? פעמים רבות התשובות יהיו – חרדה, פחד, חוסר ביטחון, עומס.
כעת, נשאל איך זה נראה כאשר אנחנו מנסים להתרחק מאותם דברים שמופיעים בפנים ותופסים אותנו? פעמים רבות נראה הימנעות, או נראה פעולות שונות שנועדו להשיג שליטה. ולבסוף, אנחנו שואלים איך זה נראה כאשר אנחנו מתקרבים לכיוון מי ומה שחשוב לנו? למשל, לבלות זמן איכות עם אנשים יקרים לי, לטפח את עצמי באופן מסוים ועוד.
את התשובות לשאלות אנחנו “מניחים” על הטבלה הזו שאנחנו יוצרים יחד. מילוי הטבלה הזו יחד, מאפשר נקודת מבט מעט שונה על האופן בו אנחנו חיים את היומיום שלנו. הוא מאפשר לנו לעיתים לייצר איזה סדר עדיפויות שונה, או לשים לב ליעילות של הצעדים שלנו שנועדו לשלוט או להתרחק מהדברים שמפריעים לנו (צד שמאל למטה).
ייאוש יצירתי – Creative Hopelessness
מבט זה על יעילות ה”צעדים המתרחקים” שלנו הוא חשוב מאד, ומרכזי באקט. ניתן לעיתים לקרוא לו “ייאוש יצירתי” (Creative Hopelessness) – ייאוש משום שאנחנו מקווים שכך כמו נתייאש מהדפוסים החזרתיים שלנו שנועדו להשיג שליטה, ומתוכו, בתקווה תגיע כמו מעין “יצירה” חדשה, נמצא דרך חדשה, שעובדת עבורנו טוב יותר בשירות החיים שנרצה לחיותם. מבט זה על ייאוש יצירתי דרך המטריקס מפגיש אותנו עם 4 נקודות שאנחנו מנסים פעמים רבות לייצר איתן מפגש בעבודה על ויתור על אג’נדת השליטה:
- מה הבעיה? מה הדבר אותו אני לא מוכן לפגוש? במקרה של המטריקס, כפי שתוכלו לראות בהדגמה למטה, “הבעיה” היא מה שמאכלס את הרביע השמאלי התחתון של המטריקס, כל אותם הדברים שברגע שמופיעים אנחנו עוצרים ומתקשים להתקרב לכיוון מי ומה שחשוב לנו.
- מה אנחנו עושים כדי לפתור אותה? התשובה לשאלה זו מאכלסת את צד שמאל למעלה של המטריקס – הדברים שאנחנו עושים כדי להתרחק או להפסיק את כל מה שעולה משמאל למטה. כאמור, אלה יכולות להיות הימנעויות, או ניסיונות שליטה בעולמנו הפנימי דרך פעולות והתנהגויות שונות.
- האם זה עובד עבורנו? כעת נשאל מה קורה אחרי שאנחנו עושים את כל הדברים הללו משמאל למעלה – האם באמת מושגת רגיעה? האם אנחנו באמת מצליחים לשלוט או להתרחק מהדברים בשמאל למטה? הרבה פעמים נראה שלא, זה לא באמת עובד עבורנו.
- אם זה לא עובד, מה המחיר שאנחנו משלמים? פעמים רבות לא רק שהצעדים המתרחקים הללו לא עובדים עבורנו, אפילו להפך, הם מחמירים את מצבנו. אנחנו כמו “נתקעים” בתוך לופים, מעגלים אכזריים, שרק גורמים לנו לשקוע. מעבר לזה, מחיר נוסף, הוא שפעמים רבות לא נשאר לנו זמן ומשאבים להשקיע במי ומה שחשוב לנו, כלומר, לפעולות בצד ימין למעלה. השקעה רבה בפעולות של “שמאל למעלה” (התרחקות ממה שמופיע בפנים ובולם אותי), פעמים רבות באה על חשבון פעולות של צד “ימין למעלה” (התקרבות לכיוון מה שחשוב לי).
הקלטת המפגש – עושים סדר בחווייה
אתם מוזמנים לצפות במפגש כאן: