ערכים – או פשוט יותר, מי ומה חשוב לי בחיים?
אנחנו הרבה פעמים משתמשים במילה “ערכים” ב-ACT, למה הכוונה? יש משהו מבלבל במילה ערכים, כי היא גורמת לנו מיד לחשוב על דברים כמו: “צדק”, “שוויון”, “אהבה”, “שלום עולמי” וכו’. ובכן, זו לא בדיוק הכוונה כאשר אנחנו מדברים על ערכים ב-ACT. כשאנחנו מדברים על ערכים ב-ACT אנחנו מתכוונים לדברים בשבילם אנחנו חיים, הדברים שהופכים את החיים שלנו לבעלי ערך.
מי חשוב לנו בחיים? מה חשוב לנו בחיים? אלה שאלות שהן אולי נשמעות מובנות מאליהן, אבל זה מפתיע עד כמה מעט אנחנו עוצרים לרגע לחשוב עליהן. פעמים רבות כאשר אנחנו שואלים אנשים את השאלות הללו, הם מופתעים. מספר רב של פעמים אנחנו מקבלים תגובות כגון: “וואו, האמת שכמעט ולא חשבתי על השאלה הזו”. ובכן, אנחנו מזמינים אתכם בשבוע הזה לחשוב שוב ושוב על השאלה הזו, בתקווה שהיא תוכל לכוון את הפעולות שלכם בחיים בהמשך (כמו שכבר אמרנו, מצפן).
יש כל מיני שאלות שאנחנו יכולים לשאול את עצמנו ויכולות ללמד אותנו משהו בנוגע למה חשוב לנו בחיים. למשל, שאלה שאנחנו הרבה פעמים אוהבים לשאול, למרות שהיא אולי לא נעימה כל כך למחשבה, היא השאלה – מה היינו רוצים שיהיה כתוב על המצבה שלנו? חשבו על כך לרגע, אנחנו כמובן מאחלים לכם שהרגע הזה לא יגיע מהר, אך הוא יגיע, וכאשר הוא יגיע, מה היינו רוצים לייצג בעולם? מה היינו רוצים שהאנשים שיכירו אותנו יזכרו מאיתנו? איזה אנשים היינו עבורם? איזו איכות הבאנו לתוך מערכות היחסים עמם?
אפשר לחשוב על עוד שאלות, למשל: מה חשוב לנו עמוק בפנים? איך היינו רוצים שהחיים שלנו יראו? אילו איכויות היינו רוצים להכניס למערכות היחסים שלנו? אם לא היו לנו כלל בעיות, במה היינו משקיעים את הזמן והמשאבים שלנו?
התשובות לכל השאלות הללו, נותנות לנו התחלה של הבנה בנוגע למצפן שלנו. מה היינו רוצים שיכוון את החיים שלנו בדרך קדימה, לאיזה כיוון אנחנו שואפים. כאשר נגדיר את זה, נוכל להתחיל ולכוון את הצעדים שלנו, מהם הדברים שאנחנו צריכים ורוצים לעשות כדי שהחיים שלנו יהיו מלאים ועשירים יותר.
חשוב להבחין בין ערכים ומטרות. ערך הוא כיוון בו אנו רוצים לנוע, תהליך מתמשך שלעולם אינו מסתיים. לדוגמה, הרצון להיות בן זוג דואג ואוהב זה ערך.
מטרה היא תוצאה רצויה שניתנת להשגה באופן מלא, לדוגמה המטרה להינשא, להיות מאושר, להיות רגוע וכו’.
ערך הוא כמו החתירה מערבה, ככל שתלך לעולם לא תגיע…
למה בעצם חשוב לנו ב-ACT להגדיר את הכיוון שלנו? אמרנו, אנחנו רוצים להתחיל ולהשתחרר מהסבל האנושי המוכר לנו כל כך. דיברנו בשבועות האחרונים על התחלת הצעידה שלנו החוצה מהסבל – על מגע עם הרגע הנוכחי, כפי שהוא, על הנכונות לקבל את כל מה שעולה בו ותפיסת נקודת מבט מתבוננת, מאפשרת, כזו הפותחת מרחב פעולה. כעת, אנחנו צריכים להתחיל ולהגדיר מה אנחנו רוצים לעשות במרחב הזה שנפתח עבורנו.
אם פתחנו מרחב, ואנחנו כבר לא רואים את העולם דרך אותו הפילטר או אותם המשקפיים, אזי האפשרויות שלנו עולות. יש לנו כבר עוד אופציות מעבר ל”ברירות המחדל” של המיינד שאנחנו רגילים לשמוע (בערך מיום לידתנו). אנחנו רוצים שהאופציות הללו יהיו מחוברות לכיוונים משמעותיים יותר עבורנו, משום שכך נוכל להעלות את שביעות הרצון שלנו מהחיים שלנו ולחיות חיים חופשיים ועשירים יותר. ויקטור פרנקל, פסיכיאטר יהודי ששרד את אושוויץ , כתב בספרו הידוע “האדם מחפש משמעות” שהשורדים לא היו דווקא החזקים ביותר מבחינה פיסית אלא אלו שהיו מחוברים בצורה משמעותית למטרה ותכלית בחייהם – אסירים שהיו מחוברים משמעותית לאדם קרוב, לחלום שרצו להגשים – זה נתן להם משהו לחיות עבורו, זה נתן תכלית לכל הסבל האיום שחוו…מי שלא מצא ערך משמעותי בחייו, איבד במהרה את הרצון לחיות.
החיים מלאים במאמץ ובעבודה קשה. בייחוד בכל מה שנוגע למה שחשוב לנו במיוחד, אלה דברים שמעוררים אצלנו פעמים רבות לחץ וחשש, המוסיפים על העומס ועל העבודה הקשה. אנחנו עלולים לוותר, זה מה שהמיינד שלנו פעמים רבות מנסה לעשות, הוא אומר לנו “זה קשה מדי”, “זה לא שווה את זה”, “תעזבו, ממילא תיכשלו”. הוא אמנם עושה את זה כדי להגן עלינו מאכזבה ופגיעה, אך למעשה כך הוא שוב ושוב מצמצם אותנו להיות תקועים במקום ולא לזוז. כאן, הדברים שחשובים לנו נכנסים לתמונה. הדברים הללו הופכים את המאמץ, את הסיכון להיפגע, את הקושי שנצטרך להתמודד עמו, לכדאיים ולבעלי ערך.
אם אנחנו מעריכים הורות אוהבת – אז חשוב לנו וכדאי לנו להשקיע זמן במשחק עם הילדים שלנו (לפעמים גם כשאין לנו כוח). אם אנחנו מעריכים את הקשר לטבע – אז חשוב לנו וכדאי לנו לארגן טיול (גם כשהמיינד שלנו אומר לנו “תעזבו, עדיף שתנוחו היום”). אם אנחנו מעריכים בריאות – אז חשוב לנו וכדאי לנו להתאמן באופן קבוע (גם כשממש לא נוח לנו). כך, אם נזכור מה חשוב לנו, תהיה לנו מוטיבציה ומשמעות בדברים אותם אנחנו עושים, גם כשזה מעורר אי נעימות או אי נוחות. לזכור מה שחשוב לנו מהווה נוגדן לאותם הדברים שתוקעים אותנו ועוצרים אותנו במקום.
אם נדע מי ומה חשוב לנו, הידיעה הזו יכולה לתת לנו מושג בנוגע לאופן בו אנחנו רוצים להתנהג לאורך זמן, בכל מצב נתון (החל מרגע זה האמת) ובאופן חופשי (לא כי מישהו מכריח אותנו, או כי זה מה שמצפים מאיתנו). זה עוזר לחשוב על הדברים האלה במונחים של פעלים ושמות פועל, למשל: להיות אוהב ודואג; לתת, לחלוק ולתרום; להיות חברה טובה; להיות תלמיד טוב; להיות בני זוג טובים; לשמור על בריאות וכושר גופני; לתרום לקהילה; להעריך אחרים.