מיינדפולנס – קשיבות
מיינדפולנס משמעו “הפניית תשומת הלב באופן מסוים: בכוונה, ברגע הנוכחי וללא שיפוטיות” (ג’ון קבאט-זין, 1994). בעברית, קוראים למיינדפולנס “קשיבות”, אבל ניתן לקרוא לזה גם פשוט “תשומת לב”. תרגול יומיומי של מיינדפולנס יכול להיות מועיל מאד בפיתוח היכולת להיפתח ולהיות עם כל החוויות הפנימיות.
אנחנו נתחיל לתרגל מיינדפולנס תוך שימוש בתרגילים הנמצאים במפגשים השונים, כפי שראיתם כבר קצת עד כה.
הנה מה שכדאי לעשות כאשר אתם ניגשים לתרגל אחד מתרגולי המיינדפולנס בתוכנית:
- מיצאו מקום שקט בו לא יפריעו לכם. כבו את הטלפון הנייד או כל מכשיר אלקטרוני אחר שיכול להפריע לכם. אם אתם משתמשים בטלפון הנייד לצורך שמיעת ההקלטה, דאגו להשתיק אותו או להעביר אותו למצב ללא הפרעות, כך שלא יהיו הפרעות של הודעות, התרעות או טלפונים.
- שבו בנוחות, עדיף על כסא עם גב ישר. הניחו את כפות הרגליים ישרות על הרצפה, ואת כפות הידיים ניתן להניח בחיקכם או על הירכיים/ברכיים. אם יש לכם ניסיון במדיטציה ויש תנוחת ישיבה אחרת הנוחה לכם (למשל על כרית או ספסל מדיטציה) הרגישו בנוח לעשות כן.
- עקבו אחר ההוראות בתרגול הרלוונטי.
מאד סביר להניח שהתודעה שלכם תנדוד שוב ושוב. זה צפוי. כשתשימו לב כי התודעה שלכם נדדה, פשוט (זה לא באמת כל כך פשוט…) הביאו אותה חזרה להתמקד במה שהתמקדתם בו לפני שהתודעה נדדה (פעמים רבות זו הנשימה). אתם יכולים למצוא את עצמכם נודדים פעמים רבות במהלך תרגול, זה לגמרי בסדר. זה לא אומר שאתם עושים משהו לא נכון. התודעה שלנו שוב ושוב מושכת אותנו הרחק מהרגע הנוכחי, זה האופן בו היא עובדת. אנחנו מתרגלים החזרה עדינה של התודעה בחזרה אל הרגע הנוכחי, במקום שבו עזבנו אותו.
אולי תרגישו שאתם רגועים. זו תופעת לוואי נחמדה של מיינדפולנס, אבל זו לא המטרה. המטרה היא פשוט להיות נוכחים בהווה עד כמה שניתן. אתם עלולים לפגוש תחושות – רגשות, תחושות גופניות – שאולי לא תאהבו. אם זה קורה, תראו אם אתם יכולים לנסות להיות פתוחים וחומלים כלפי אותן תחושות, מבלי לנסות לשנות אותן.