כמה עצות להמשך הדרך
“אומץ הוא אינו העדר הפחד, אלא העדר היותנו נשלטים על ידי הפחד. פחד הוא חלק נורמלי מהחוויה האנושית ובלעדיו, אומץ כלל אינו קיים. האתגר הוא לא לחיות חיים נטולי פחד, אלא, לעשות את מה שנחוץ (בחירות, התנהגויות, הרגלים) על מנת לחיות בהתאם לערכים, האמונות, המטרות והחלומות שלנו, למרות הפחד”
אחרי הציטוט היפה הזה של קרייג הרפר, אנחנו מציעים לקחת רגע ולחשוב איך אנחנו יכולים להמשיך ולחיות חיים שיש בהם אומץ, שיש בהם את הנכונות להמשיך ולפעול לכיוון מה שחשוב לנו, גם אל מול רגשות וחוויות לא נעימות.
ננסה להציע אפשרויות לעבודה בהמשך, על מנת לשמור על “כושר”. הזכרנו מספר פעמים לאורך השבועות החולפים, כי כדי לשמור על הדרך הזו בה עבדנו, יש צורך להמשיך ולתרגל, ממש כמו כושר גופני. כדי לשמור על גמישות גופנית, אנחנו צריכים להתאמן – כך גם בנוגע לגמישות פסיכולוגית ונפשית. כדי לשמור עליה, אנחנו צריכים להמשיך ולהתאמן, להמשיך ולתרגל.
אמצעי אחד שיש ברשותנו, הוא תרגול מיינדפולנס – יש ברשותכם את כל הקלטות התרגולים שעבדנו איתם לאורך השבועות, ובנוסף – יש משאבים נוספים ללמידה ותרגול של מיינדפולנס – הם מופיעים בקובץ שנמצא בשבוע הרביעי (“משאבים נוספים לתרגול מיינדפולנס”). בנוסף לכך, יש קבוצות תרגול המתכנסות במקומות שונים – תוכלו לחפש קבוצות כאלה בסמוך לאיזור המגורים שלכם, וייתכן כי גם במרפאה בה אתם מטופלים קיימת קבוצה כזו. למי שמעוניין, אנחנו ממליצים לבדוק את האפשרות עם המטפלים המלווים אתכם.
אמצעי נוסף, הוא לחזור מדי פעם לקטעי הקריאה, לסרטונים ולדברים אותם כתבתם במהלך התוכנית (למשל המכתב שכתבתם לעצמכם). קריאה שכזו, יכולה להועיל ולשמור על קשר לתכנים עליהם עבדנו ועל “כושר”.
בנוסף לקטעי הקריאה כאן, יש מספר ספרים שיכולים לשרת מטרה דומה. יש מספר ספרי מיינדפולנס בעברית שיכולים לסייע – לא נמליץ כאן על ספרים ספציפיים, אך קיימים ספרים של מחברים שונים (דוגמת מתי ליבליך או אסף ליברמן) הנמצאים בחנויות הספרים ובספריות הציבוריות. ספר נוסף שיכול לסייע נקרא “כשהדברים מתפרקים” מאת פמה צ’ודרון, והוא עוסק בסוגיות באופן דומה לאופן בו עבדנו כאן יחד. ספר נוסף ודומה בעברית נקרא “להכיר במציאות, לדעת שלווה” מאת יונתן הריסון, וגם הוא מומלץ.
יש ספרים שונים ורבים בנושאים אלה, אנו מציעים לכם לחפש עוד. רעיון טוב בהקשר זה יכול להיות להניח ספר ליד המיטה ולקרוא בכל ערב פרק או שניים.
לקוראי האנגלית שביניכם, המבחר כמובן רחב יותר – ספרי עזרה עצמית של Russ Harris (פרקים מתוכו תורגמו והוגשו לכם כאן) ושל Steven Hayes יכולים להועיל. בנוסף, ספרים בנושא מיינדפולנס הם רבים ומגוונים באנגלית, ומי ששולט בשפה, מוזמן לחפש ולקרוא.
עוד אפשרות היא האזנה להסכתים (פודקסטים), הנמצאים באפליקציות השונות. פודקסט בולט בשפה האנגלית נקרא Ten Percent Happier, ובעברית יש למשל את הפודקסט של יהודית כץ, שגם הוא פעיל מאד ויכול ללוות אתכם בדרך הלאה. ויש כמובן פודקסטים רבים נוספים.
אנו מקווים כי תוכלו לקחת את כל מה שעשינו יחד ולהמשיך איתו הלאה, לשלב אותו בתוך חיי היומיום שלכם ובתרגול שלכם.